Φάε για Λαμπερό Δέρμα: 5 Τρόφιμα που Υποστηρίζουν την Υγεία της Επιδερμίδας σου
- Ιωάννα Νικολάου

- 18 Σεπ
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Όταν μιλάμε για φροντίδα της επιδερμίδας, συνήθως σκεφτόμαστε κρέμες, ορούς και θεραπείες. Όμως η πραγματική λάμψη ξεκινά από μέσα. Ό,τι βάζεις στο πιάτο σου επηρεάζει το δέρμα όσο και τα προϊόντα που απλώνεις επάνω του. Η διατροφή μπορεί να γίνει το πιο δυνατό σου «καλλυντικό» για την υγεία της επιδερμίδας.
Ιδανικά, όλες θα τρεφόμασταν κάθε μέρα με άφθονα χρώματα, φρούτα και λαχανικά. Αν το έχεις ήδη καταφέρει, τότε βρίσκεσαι σε εξαιρετικό δρόμο. Ξέρω όμως πόσο πιεστική είναι η καθημερινότητα, και συχνά το μόνο που θέλεις είναι μια απλή απάντηση: σε ποια τρόφιμα αξίζει πραγματικά να δώσεις προτεραιότητα όταν δεν γίνεται να τα κάνεις όλα;
Αυτά είναι τα 5 αγαπημένα μου που στηρίζουν την υγεία της επιδερμίδας και της χαρίζουν φυσική λάμψη:
1. Μύρτιλα (ιδανικά άγρια & βιολογικά)
Τα μύρτιλα είναι αληθινοί σύμμαχοι της επιδερμίδας. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προστατεύουν το δέρμα από περιβαλλοντικούς «εχθρούς» όπως η ηλιακή ακτινοβολία και η ρύπανση. Τα άγρια, βιολογικά μύρτιλα ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο: η παχύτερη φλούδα τους συγκρατεί μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ισχύ.
Και αν δεν είναι στην εποχή τους, μην προβληματίζεσαι, τα κατεψυγμένα άγρια μύρτιλα είναι εξίσου –αν όχι πιο– θρεπτικά. Καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, «κλειδώνοντας» μέσα τους τα πολύτιμα συστατικά, σε αντίθεση με πολλά φρέσκα που έχουν ήδη ταξιδέψει και μείνει αποθηκευμένα για εβδομάδες.
Tip: Κράτα πάντα ένα σακουλάκι κατεψυγμένα άγρια μύρτιλα στην κατάψυξη και πρόσθεσέ τα στα πρωινά σου smoothies για άμεση θρεπτική ενίσχυση και φυσική λάμψη.
2. Πράσινο τσάι (και ακόμη καλύτερα, matcha)
Το πράσινο τσάι είναι από τα πιο δυνατά «όπλα» για την επιδερμίδα. Δεν την προστατεύει μόνο, αλλά συμβάλλει και στην επανόρθωση. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στην πρόληψη βλαβών από τον ήλιο, ενώ μπορεί να αντιστρέψει πρώιμα σημάδια φθοράς που σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Το matcha, η πιο συμπυκνωμένη μορφή πράσινου τσαγιού, ξεπερνά το κλασικό, συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Tip: Αν δεν σου αρέσει η έντονη γεύση του, δοκίμασε να ανακατέψεις ένα κουταλάκι matcha σε smoothie με μούρα ή βανίλια, έτσι θα πάρεις τα οφέλη του χωρίς να καταλάβεις καν ότι το πίνεις.
3. Κουρκουμάς & Τζίντζερ
Δύο ρίζες πολύτιμες για την υγεία και την όψη της επιδερμίδας. Ο κουρκουμάς και το τζίντζερ είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη και η δράση τους είναι ανεκτίμητη, αφού η φλεγμονή κρύβεται πίσω από πολλά δερματικά προβλήματα, από την ακμή και τη θαμπάδα μέχρι τα σημάδια πρόωρης γήρανσης.
Η ένταξή τους στην καθημερινότητά σου είναι απλή: πρόσθεσέ τα σε smoothies, σε τσάγια ή στο μαγείρεμα για ένα καθημερινό boost.
Bonus: Το τζίντζερ χαρίζει πικάντικη ζεστασιά στα ροφήματα, ενώ ο κουρκουμάς δίνει στα φαγητά αυτό το χαρακτηριστικό «χρυσό» χρώμα και μια δόση extra λάμψης.
4. Ντομάτες (καλύτερα μαγειρεμένες)
Οι ντομάτες έχουν μια κάπως «διπλή φήμη» όταν μιλάμε για το δέρμα. Σε ορισμένες γυναίκες με ευαισθησία ή ροδόχρους ακμή οι ωμές μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση. Ωστόσο, συνολικά αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο για την επιδερμίδα, ιδιαίτερα όταν είναι μαγειρεμένες.
Το μαγείρεμα αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που συμβάλλει στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και τα σημάδια πρόωρης γήρανσης.
Tip: Αν οι ωμές ντομάτες σου δημιουργούν δυσφορία, δοκίμασε να αφαιρείς τη φλούδα και τα σπόρια πριν τις μαγειρέψεις. Έτσι μειώνεις την οξύτητα, χωρίς να χάνεις τα οφέλη.
5. Κατεψυγμένα φρούτα & λαχανικά
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι τα φρέσκα είναι πάντα ανώτερα από τα κατεψυγμένα. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει συχνά το αντίθετο: τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά καταψύχονται μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή, «κλειδώνοντας» τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους. Τα φρέσκα, αντίθετα, περνούν πολλές μέρες σε μεταφορές και αποθήκευση, χάνοντας σταδιακά μέρος της θρεπτικής τους αξίας.
Παράδειγμα: Έχεις νιώσει ποτέ σαν «σταφίδα» μετά από μια πολύωρη πτήση; Κάπως έτσι νιώθει κι ένα φρούτο μετά από μέρες ταξιδιού. Τα κατεψυγμένα, όμως, αποφεύγουν αυτό το… «jet lag» και φτάνουν στο πιάτο σου με όλα τους τα θρεπτικά συστατικά άθικτα.
Σχόλια